Yazı büyüklüğünü değiştirmek için  + + + + +

25 Haziran 2009 Perşembe

Osman gazi, Akcakoca ve Konuralp


Akçakoca eskiden Bolu iline bağlı bir ilçe idi Düzce il olduktan sonra Düzceye bağlandı. Doğal güzellikleri, kent ortak yaşam alanlarının planlaması ve uygulamaları ülkemiz standartlarının çok üstünde. Limanın hemen arkasında tertemiz geniş bir parkı, parkın ortasında da tabiki ismini aldığı Akçakocanın heykeli var.

Ortada oturan Osmanlı imparatorluğuna adını veren Osman Gazi . Elinde gürz tutan ise Akçakocaya adını veren komutanı ve danışmanı. Elinde Tuğ tutan ise Konuralp gazi.


Bu parkın arkasında ve kentin tam merkezinde 5000 kişilik bir cami yer alıyor. Niçin bu kadar büyük yapılmış anlayamadım ama değişik mimarisi ile hemen dikkat çekiyor. Mimarı Üstün Subaşı. Selçuklularda kullanılan sekiz köşeli yıldız üzerine oturtulmuş yıldız kesitli bir kubbesi ve yine aynı mantık ile sekiz yivli yapılmış minareleri ile çok dikkat çekici bir yapı.




Kentin içinden islah edilmiş bir dere akıyor ve hemen limanın yanından denize dökülüyor. Bu derenin yanındaki eski akçakoca evlerinden biri sanayi ve ticaret odasınca restore edilmiş ve kullanılmakta.


Akçakocada bir bütün öğleden sonra gezip görecek sokak kahvelerinde hasır taburelerde çay içip yarenlik yapacak kadar vaktimiz oldu. Güleryüzlü , konuşkan , köpek, misafir ve yardım sever insanlar çıktı hep karşımıza.


Eskiden otobüslerle İstanbul Sinop yolu yaparken, Düzcede ilk molayı verirlerdi soförler hep aynı tesiste.

Bu tesis bir dört yol ağzında idi. Arkamızda İstanbul kalırdı önümüzde Sinop. Sağa dönük tabela Düzce Sehir Merkezi yazardı. Sola dönük olanda ise Akçakoca. Hiç aldırmaz hiç düşünmezdim o zamanlar bu tabelanın sonunda bu kadar hoş ve sıcak bir kent olabileceğini.

Posted by Picasa

1 yorum var:

Adsız dedi ki...

yöremizin tanıtımına katkıda bulunduğunuz için teşekkürlerimi sunarım..fakat düzeltmenizi istediğim bir husus var..akçakoca düzceye bağlanmadan önce düzce ve akçakoca bolu'nun ilçeleri idi...düzce vilayetlik alınca akçakoca doğal olarak düzceye bağlandı..

Yorum Gönder