Yazı büyüklüğünü değiştirmek için  + + + + +

11 Temmuz 2009 Cumartesi

Sinop Tanıtım Yazıları 1- Karar ve Gerekce

Sevgili Arkadaşlarım ve Üstadlarımdan gelen tavsiyeler ve talep üzerine ''birşeyler'' yazmaya devam edeceğim vakit buldukca.

Öncelikle kendimi bildiğimden bu yana tutkulu bir sevgi ile bağlandığım güzel memleketim Sinop'u yazmak istiyorum. Sinop'un, muhteşem tarihi, kültürel , sosyal ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgiler vereceğim. Doğal güzelliklerinin, insanlarının, tarihi eserlerinin bazılarını fotograflayıp buraya ekleyeceğim.

Ayrıca yaşadığım köyün, cevizlerimin, ve köyle ilgili diğer konuların öykü ve fotograflarını da eklemeyi düşünüyorum.

Yeterince iyi ve etkili yazabilirsem burada yazacağım satırlar sayesinde Sinop'a gelmek isteyenler çıkabilir ve Sinop turizmine ve ekonomisine minik de olsa bir katkıda bulunmuş olurum.

Bu Blog'u yazmaya başladığım zaman geçmişten kalan eski siyah beyaz Sinop fotografları ile bir powerpoint sunumu eklemiştim. Görmemiş olanların çok olduğu düşüncesi ile bu ilk yayına onunla başlamak istiyorum.

Sonrası bakalım ne gelir ?
Tekrar görüşmek üzere...




.

7 Temmuz 2009 Salı

Adabaşından Limana son 6 mil


Adabaşını döndükten sonra Limana aslında 5 mil kalır. Bu 5 mil boyunca çeşitli balık avlakları ve kara kumlu çok güzel plajlar sancağımızda geride kaldı.

Eskiden zeytinlik olup son yıllarda kooperatif ve paragöz müteahhitler tarafınca dikilen yüksek apartmanlarla içine (buraya fotograf koymuyorum) edilen bölgeyi geçtikten sonra şehir parkının, vapur iskelesinin ve Roma döneminden kalma kale burçlarının önüne geldik.

Son bir milide aşınca balıkcı barınağının mendireğini geçip barınağın içine girdik. Barınağın içine sancağa doğru dönerek girince Buzhane burcu şakül gibi güven verici yapısıyla dimdik ayakta karşıladı bizi. Antik tersane ve şimdilerde Kültür Merkezi yapılan Sabahattin Ali lerin, Nazım Hikmet lerin eski meşhur Sinop Hapishane'sinin burç ve duvarlarını iskelede bırakarak ilerledik.

Karadeniz limanları içinde en fazla sayıda balıkcı teknesi ve amatör gezi teknesi sayısına sahip (800 den fazla) olan Sinop'un nasıl olupta bu kadar küçük ve tıklım tıklım dolu bir barınağı olduğuna bir kez daha şaşırarak Mendirekde Artist Refik abinin teknesinin yanına geldik. Geçici de olsa bir yer bulmuş olmanın mutluluğu ile hazır tonuzu kıçtan alıp baştan kara bağlandık.

Rast artık kendi Limanında.
Posted by Picasa

Adabaşına kadar 6 mil


Rast'ın Aklimana bağlanıp, seyahati bitirme kararı verip, evimize arka kapıdan girmemizden 3 gün sonra hala Rast'ın iskelesi ve tonozu yapılamadı.

Bende bugün Tersanede kahvede balıkcılık kooperatifi başkanı Artist Refik ağabeyi bulup barınakta geçici de olsa bir bağlama yeri bulması için yardım isteyince bana kendi teknesinin yanında bir yer buldu. Daha doğrusu kendi küçük kayığını büyük teknesinin arkasına aldırdı ve bize onun yerini gösterdi. Teşekkürler Refik abi.

Bunun üzerine biz de Sarıkadirin İsmail ile beraber hemen Aklimana gidip Rast'ı aldık ve son 12 mili ne yazık ki Ayşe'siz ve mürettebatsız tamamlayıp Tekneyi kendi bağlama limanına getirdik.

Hem alışkanlıktan hem de raporlama ihtiyacı ile bu son 12 mili de fotografladım. Geçtiğimiz 750 mil yolu görüntüleyip bizim kendi yarımadamızı , yarımadamızın başındaki adabaşını ve limanımızı görüntülememek, yazmamak olmazdı.

İlk fotograf Aklimandan çıktıktan 10 dakika sonra çekildi. Doğuya doğru uzanan Sinop yarımadası görülüyor. Şehir merkezi yarımadanın berzahında kurulu.

İkinci ve üçüncü fotograflar ise yarımadanın en uç noktasını (boz burun) uzaktan ve yakından gösteriyor. Sinopluların arasında bu bölgenin adı adabaşıdır ve denize dimdik inen yüksek kayalıklardan oluşan ve kuzey - güney istikametinde yaklaşık 1.5 mil devam eden balık açısından verimli derin bir bölgedir. Bu burunda hem sis düdüğü hem de boz burun feneri kayalıkların en tepesinde kuruludur.

Adabaşının önemli unsurlarından biri de çevresinde yoğun akıntıların olduğu ve kuşlardan başka kimsenin barınmadığı yaklaşık 70-80 m çapında 20-25 m yüksekliğinde Gazibey (adası) taşıdır.

Son görüntü ise adabaşı batıya doğru dönülmüş ve Gazibey taşı yarım mil geride kalmış durumda iken çekilmiş bir fotograf.
Posted by Picasa