Yazı büyüklüğünü değiştirmek için  + + + + +

26 Haziran 2009 Cuma

Herkül'ün Ereğlide ne işi var


Üst fotograftaki güçlü kuvvetli adam mitolojiden bildiğimiz Herkül. Diğer adı ile Zeus'un ölümlü bir kadından dağan yarı tanrı oğlu Herakles. Heraklesin sırtlayıp yereçalmak üzere olduğu yaratık ise üç başlı ve yılan kuyruklu canavar köpek Kerberus.

Kerberus ise kötülükler tanrısı Hedesin ölüler ülkesinin başına nöbetci koyduğu canavar karakteri. Zeus Herakles'i test etmek için ona12 görev vermiş. Bu görevlerden birisi de Kerberusu öldürmekmiş

Cehaletimden bu heykeli Ereğli parkının ortasında görünce Heraklesin Ereğlide işi ne diye sordum kendime önce. Sonra okuyunca öğrendim ki Argoslarla birlikte Karadenize gelen Herakles Ereğliye de gelmiş ve Kerberusu orada öldürmüş. Bu yüzden bu kente Heraklia (Ereğli) adı verilmiş. Diğer Heraklialarla karışmasın diye de Heraklia Pontia yani Karadeniz Ereğlisi denmiş.


Ereğli'de hoşumuza giden diğer bir şey de şehir parkında Kurtuluş savaşının Ereğlili kahramanlarına ayırılan minnet alanı. Bu alanda İnebolu gibi Ereğliden Kurtuluş savaşı cephesine yapılan mühimmat ve lojistik malzeme sevkiyatını organize eden devrin vatanseverlerinin büstleri var.


Bir fotografta otantik Ereğli sünnet alyından. Sünnet çocuğu ata bindirilmiş önünde üç tane köçek arkasında bir davul bir gırnata peşlerinde aile yakınları ve onlarca çocuk, çala oynaya sokak sokak geziyorlardı. Köçeklerden bir özel poz verince onun resmini koymak şart oldu.

Son fotograf ise limana bağlayıp dışarı çıkar çıkmaz dan diye gözümüze giren bir dev tabelanın. En üstünde DENİZİN MAVİSİ yazıyordu becerip çekememişim. Geri kalanı okunuyor zaten. Eh biz Ereğliyi gördük öbür dünyaya eksik gitmeyeceğiz. Görmeyenler düşünsün artık.
Posted by Picasa

0 yorum var:

Yorum Gönder