Yazı büyüklüğünü değiştirmek için  + + + + +

27 Haziran 2009 Cumartesi

Karadeniz Ereğliden Zonguldak'a ilginç kıyılar


Karadeniz Ereğlili balıkcılar bize gerçekten çok yardımcı olup önümüzdeki yol ile ilgili detaylı bilgi verdiler. Zonguldağa kadar kıyıdan 30 m açıktan bile rahatca gidebileceğimizi hiç bir kaya veya sığlık olmadığını söylediler. Dün akşam hortum bulup su depomuzu ağzına kadar doldurdular. Tekneye ara kablo ile 220 V elektrik vermeyi teklif ettiler ama biz gerek görmedik. Onun yerine ben bilgisayarımı kolumun altına alıp onlardan birinin malzeme odasındaki masada çalıştım ve yine geç yattım.

Sabah kalkıp yola çıktığımızda saat 7 olmuştu. Hava çok sakin ve deniz dalgasızdı.


Ereğliden çıkar çıkmaz dimdik kale duvarı gibi kıyıların yanı sıra ilerlemeye başladık. Hakikaten kıyıdan 30 m açıkta bile derinlik 30-40 metreleri buluyordu. Zonguldağa kadar ayni sakin minvalde ve benzeri manzaralar eşliğinde geldik.


İlginç olan tek şey neredeyse her iki koydan birinde karşımıza çıkan ve ne olduğunu bir türlü anlayamadığımız eski ve bakımsız yapılardı. Hem tarihi eski binalara benziyor hem de daha yeni teknolojiye ait izler taşıyorlardı.


Ekli resimlerdekilere benzer belki 10 tane yapı gördük. Aşırı dik yamacın dibinde, denize sıfır, arkasında yol iz olmayan ve sadece denizden ulaşılabilecek yapılardı. Ama ters olan şey bu binaların hiçbirinin iskelesinin veya rıhtımının olmaması ve olsa bile korunaklı koylarda olmadıkları için standart karadeniz havasında bu binalara denizden yanaşmanın neredeyse imkansız olması idi.

Düşün düşün kafayı yiyecektik bu işe bir anlam verebilmek için ki Zonguldak'a yaklaşırken aklımıza geldi sorunun cevabı. Bunlar olsa olsa kömür madeni tünellerinden ulaşılabilen , havalandırma ve tahliye kanalları ile ilgili yapılar olmalı idi. Zonguldağa gittikten sonra oradaki limanda araştırınca doğru tahmin ettiğimizi anladık.


Ayşe daha önce Zonguldak'ı hiç görmemişti. Uzaktan Zonguldak görünüp yaklaşmaya başladıkca yoğun yeşiline, düzenine ve temizliğine biraz şaşırdı. Meğer o Zonguldak'ı kömür madenleri nedeni ile daha renksiz, gri ve çirkin bir yer olarak hayal edermiş. Oysa Zonguldak da çoğu karadeniz kenti gibi hatta onlardan daha bile fazla , deniz kıyısından itibaren yükselmeye başlayan ve limanı çevreleyen yeşil tepeler üstüne kurulu hem güzel hem de çağdaş bir kent.

Posted by Picasa

0 yorum var:

Yorum Gönder