Yazı büyüklüğünü değiştirmek için  + + + + +

2 Temmuz 2009 Perşembe

Güzelim İnebolu kayıkları


1 Temmuz Çarşamba

İnebolu Kurtuluş savaşı tarihinde önemli bir yer tutuyor. Karadeniz Ereğlisinden yapılan mühimmat ve silah nakliyesinin çok daha fazlası İnebolu limanından yapılmış. Çılgın Türkleri okuyanlar hatırlayacaklardır.

Düşman gemilerinin sıkı takibi altında Karadenize çıkartılan malzeme zaman zaman ateş altında İnebolu sahiline çıkartılmış. Bu operasyonlar için tüm İnebolu kayık ve mavnacıları gemilerdeki malzemeyi kayıklarına yükleyip karaya çıkartmayı başarmış, ondan sonra da bildiğimiz kağnılar devreye girip hepsini Ankaraya hatta cepheye yetiştirmiş savaşın kazanılmasında çok önemli rol oynamışlar..


İşte bu yüzden 16 Mayıs 1924 tarihinde savaştan çıkmış TBMM ve Gazi Mustafa Kemal imzası ile İnebolu Kayıkcılar ve Mavnacılar loncasının Beyaz şeritli İstiklal madalyası ile ödüllendirilmesi kararını çıkartmış. Madalya Türk ocağında görünce duygulanmamak elde değil.

Türk Ocağının önünde günümüze kadar korunabilmeyi başarmış bu gazi kayıklardan iki tanesi duruyor. Gerçekten iyi bakılmış ve korunmuşlar. Bildiğimiz yöntemlerden farklı bir üretimi olan bu kayıkların en büyüğü 8.8 m boyunda 1.9 eninde 0.9 m yüksekliğinde olurmuş ve İnebolu kayığı, denk kayığı, pazar kayığı veya İnebolu kütüğü olarak adlandırılırlarmış.


Kayıkların korunmasında ve Türk ocağı gibi harika bir müzeyi kurup ayakta tutmakta başarılı olan yönetimler olağan üstü güzellikteki İnebolu evlerini korumak konusunda çok başarılı olamamış malesef. Ev sahiplerinden ekonomik gücü olanlar evlerini onarıp iyi durumda kalmalarını sağlarken 100 lerce ev ise kaderine terkedilmiş durumda.

Son fotografta ise İnebolu sahilinden geçen yol üstünde bir tabela var. İzmirden buraya kadar üstünde bu kadar güzel bir isim yer alan başka bir tabela görmemiştik. Eve giderek yaklaşıyoruz.


Posted by Picasa

4 yorum var:

Unknown dedi ki...

Tabeldan da gördüğüm kadarı ile doğru yoldasınız... :)

sevgilerimle murat

Mete dedi ki...

Haydi az kaldi.. sevinelim mi vardik diye.. uzulelim mi guzelim bizim sanal ve sizin gercek yolculuk bitecek diye..

Darisi gelecekteki projelere !!

Unknown dedi ki...

degerli oguz kardeşim,

İnebolu'da Hüseyin Çoban'ı bulursan (Gemi Muh.Odası Bartın temsilcisi)İnebolu Kayıgının"az bilinen ancak önemli özelliginin tekne yapım tekniklerinin atası olan "önce kabuk yöntemi ile yapılmış ve bu özeliği ile bir bütün olarak korunabimiş dünyada bilinen tek örnek olduğunu sana detaylı olarak anlatırdı ama yola cıktığını düşünüp bu bilgiyi sana ben ileteyim dedim Kurtuluş Savaşının onurunu taşıyan İnebolu Halkı ,korudugu teknesi ile aslında çok önemli uluslararası bir değere de sahip çıkmıştır.Ne mutlu İneboluluyum diyene, sevgili Oguz ve Ayşe hemşirem

oguz57 dedi ki...

HüseyinÇoban'ın yorumunu yenialdım buncasene sonra teşekkürler

Yorum Gönder