"Gün olur, alır başımı giderim,. Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda. Şu ada senin, bu ada benim,. Yelkovan kuşlarının peşi sıra. ..."
2 Temmuz 2009 Perşembe
Kıyı seyri ile İneboluya
1 Temmuz Çarşamba
Bugün Denizcilik ve Kabotaj bayramı. Kabotaj sözcüğü dilimize Fransızcadan girmiş. Sözcük anlamı bir ülkenin karasularında, nehirlerinde ve limanları arasında yük ve yolcu taşıma işi. 1 Temmuz 1926 yılında çıkartılan bir yasa ile Osmanlı döneminde yabancılara verilmiş olan kabotaj hakkı millileştirilmiş ve sadece Türk bayrağı taşıyan gemiler ve tekneler bu hakka sahip olmuşlar. Diğer bayraklı gemiler ise Türk limanlarında belirli izinler alıp harçlar ödeyerek yük taşıyabilir hale gelmişler. Bir gün gecikmeli de olsa tüm denizcilerimizin kabotaj ve deniz bayramını kutluyoruz.
Bu sabah saat 8 de Doğanyurt barınağından palamarı çözüp çok sakin bir havada İneboluya doğru yola koyulduk. Hava raporlarından dolayı Poyraz beklentisi olduğu için fazla açılmadan kıyı seyri ile ilerlemeye başladık. 1 saat 15 dakika sonra Özlüce barınağı sancağımızda kaldı . Yola çıktıktan 2 saat 40 dakika sonra İnebolu limanına girdik. Biz limana girdikten iki saat kadar sonra da Poyraz üflemeye başladı. Bizde İneboluyu gezmek üzere Rast'ı sahil güvenlik botuna emanet edip limana çıktık.
İneboluya kadar her zamanki gibi biribirinden güzel kıyılar , kayalar ve koylar önünden geçtik. İlk iki örnek fotograf bir fikir verecektir.
İnebolu doğal bir liman olmamasına rağmen tarih boyu Paflagonya (Kastamonu ve çevresi) topraklarının önemli denize çıkış noktalarından biri ve deniz nakil araçlarının üretildiği bir yer olmuş. İnebolu ile Kastamonu arasındaki küre dağlarında çıkartılan bakır cevheri yıllarca dağlara kurulan teleferik sistemi ile İnebolu limanında bekleyen gemilere yokuş aşağı taşındı ve yüklendi.
Son fotografta Etibank'a ait gemi yükleme sistemleri görülüyor uzaktan da olsa. Ama sonrası komik hikayenin. Önce eski teleferik sisteminin yenilenmesi için milyonlarca dolar harcayıp yerçekimi ile bedava çalışan eski sitemi modernize etmişler . Yeni yaptıkları modern sistemi ise 2 yıl bile kullanmadan bu çok maliyetli çok enerji tüketiyor bahanesi ile cevher nakliye işini Kamyonlarla yapmaya başlamışlar . Gilermisin ağlarmısın türünde bir hikaye daha işte .
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum var:
Oğuz abi,
merhaba.
Karadeniz kıyılarının güzelliğini gözler önüne seriyorsunuz...Teşekkür ederiz...
sevgiler
çektiğiniz fotoğraflar gerçekten muhteşem
elinize sağlık
Yorum Gönder